Yrittäjien verkkosivut – 10 yleisintä virhettä ja miten välttää ne?

Vaikka jokainen yritys ja toimiala on erilainen, samat virheet toistuvat hämmästyttävän usein. Tässä artikkelissa käyn läpi kymmenen yleisintä sudenkuoppaa, joihin yrittäjät kompastuvat verkkoläsnäolonsa kanssa – ja mikä tärkeintä, kerron miten sinä voit välttää nämä virheet omilla sivuillasi.

1. Puuttuva toimintakehote

Monet yrittäjät rakentavat kauniit verkkosivut, jotka kertovat yrityksen tarinan ja esittelevät tuotteet tai palvelut hienosti. Mutta kun mahdollinen asiakas on vakuuttunut ja valmis ottamaan seuraavan askeleen, hänelle ei kerrota selvästi, mitä tehdä seuraavaksi.

Toimintakehote (Call-to-Action) on elintärkeä elementti, joka ohjaa kävijän haluamaasi suuntaan. Se voi olla ”Varaa ilmainen kartoitus”, ”Tilaa nyt” tai ”Ota yhteyttä”. Sijoita se näkyvästi useaan paikkaan sivustollasi, erityisesti tuote- ja palvelukuvausten yhteyteen sekä etusivulle. Varmista, että nappi tai linkki erottuu selvästi muusta sisällöstä värin ja koon avulla.

2. Sekava navigaatio

Verkkosivusi valikkorakenne on kuin kaupan hyllyjen järjestys – jos asiakas ei löydä etsimäänsä, hän lähtee pois. Olen nähnyt sivustoja, joiden valikossa on jopa 15 eri vaihtoehtoa ja neljä alasvetovalikkoa. Tämä on varma tapa saada käyttäjä hämmentymään.

Pidä päävalikko selkeänä ja rajaa vaihtoehdot 5-7 tärkeimpään. Mieti navigaatiota asiakkaan näkökulmasta, ei organisaatiorakenteesi mukaan. Testaa rakennetta kysymällä ulkopuolisilta: ”Mistä löytäisit tiedon X?” Jos vastaus ei ole välittömästi selvä, navigaatio kaipaa yksinkertaistamista.

3. Mobiilioptimoinnin puute

Vaikka elämme jo vuotta 2025, törmään edelleen yritysten sivustoihin, jotka eivät toimi kunnolla mobiililaitteilla. Nykypäivänä 60-70% verkkosivuvierailuista tapahtuu puhelimella, joten sivuston toimivuus pienillä näytöillä ei ole vaihtoehto vaan välttämättömyys.

Huolehdi, että sivustosi on täysin responsiivinen eli mukautuu automaattisesti eri näyttökokoihin. Tarkista säännöllisesti sivustosi toimivuus erilaisilla puhelimilla ja tableteilla – älä pelkästään omallasi. Kiinnitä erityistä huomiota lomakkeiden toimivuuteen ja painikkeiden kokoon, sillä ne aiheuttavat eniten ongelmia mobiililaitteilla.

4. Hitaat latausajat

Kärsimätön digiajan kuluttaja ei jaksa odottaa. Tutkimusten mukaan jopa 40% kävijöistä poistuu sivustolta, jos se latautuu hitaammin kuin kolme sekuntia. Yrittäjän näkökulmasta tämä tarkoittaa menetettyjä potentiaalisia asiakkaita ja hukkaan heitettyä markkinointibudjettia.

Optimoi sivustosi nopeus käyttämällä oikean kokoisia kuvia, minimoimalla kolmannen osapuolen skriptien käyttöä ja valitsemalla nopea palveluntarjoaja. Voit testata sivustosi nopeuden Google PageSpeed Insights -työkalulla, joka myös antaa konkreettisia parannusehdotuksia.

5. Epäselvä arvolupauksesi

Kun potentiaalinen asiakas saapuu sivullesi, hänen pitäisi ymmärtää 5-10 sekunnissa mitä tarjoat ja miksi se on hänelle arvokasta. Liian usein yritykset käyttävät tämän ratkaisevan hetken epämääräisiin iskulauseisiin kuten ”Ratkaisuja huomisen haasteisiin” tai ”Laatua ja luotettavuutta vuodesta 1995”.

Muotoile arvolupaus, joka kertoo selkeästi ongelman, jonka ratkaiset, ja miten se hyödyttää asiakasta. Esimerkiksi ”Vapaudu kirjanpidon stressistä – hoidamme talouden, jotta voit keskittyä liiketoimintaasi” kertoo välittömästi, mitä teet ja miksi asiakkaan kannattaa valita juuri sinut.

6. Sisältö keskittyy yritykseen, ei asiakkaaseen

Yksi yleisimmistä virheistä yrittäjien verkkosivuilla on liiallinen keskittyminen omaan yritykseen. Sivuilla kerrotaan yrityksen historiasta, henkilöstöstä ja toimintatavoista, mutta unohdetaan, että asiakasta kiinnostaa ensisijaisesti yksi asia: ”Miten tämä auttaa minua?”

Käännä näkökulma asiakaslähtöiseksi. Sen sijaan että kerrot ”Olemme markkinoiden johtava LVI-alan toimija”, kerro ”Korjaamme vuotavat hanat ja tukkeutuneet viemärit samana päivänä – ilman lisämaksuja”. Käytä ”sinä”-muotoa tekstissäsi ja keskity hyötyihin, joita asiakas saa palvelustasi tai tuotteestasi.

7. Yhteystiedot vaikeasti löydettävissä

Uskomatonta kyllä, moni yritys piilottaa yhteystietonsa sivuston syövereihin. Asiakkaan ei pitäisi joutua etsimään, miten hän voi ottaa sinuun yhteyttä. Pahimmillaan tämä ajaa potentiaaliset asiakkaat kilpailijoiden luokse.

Varmista, että puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi (tai yhteydenottolomake) löytyvät jokaiselta sivulta, esimerkiksi ylä- tai alatunnisteesta. Lisäksi ”Yhteystiedot”-sivulla tulisi olla kaikki mahdolliset yhteydenottokanavat, aukioloajat ja mahdollinen toimipaikan osoite selkeästi karttanäkymällä varustettuna. Pidä yhteystiedot ajan tasalla – vuoden 2022 aukioloajat eivät vakuuta ketään vuonna 2025.

8. Sisältö ei tue hakukonenäkyvyyttä

Monet yrittäjät ajattelevat verkkosivujensa valmistuvan julkaisupäivänä. Todellisuudessa sivut, joiden sisältöä ei päivitetä säännöllisesti, vajoavat nopeasti hakukoneiden tuloksissa. Staattinen sisältö ei myöskään kannusta kävijöitä palaamaan sivustolle.

Luo strategia säännöllisen sisällön tuottamiseen. Blogi, asiakastarinat, ajankohtaiset uutiset toimialalta tai jopa päivitetyt tuotekuvaukset pitävät sivustosi tuoreena sekä hakukoneiden että ihmisten silmissä. Muista keskittyä avainsanoihin, joilla asiakkaasi todennäköisesti etsivät palveluitasi. Varmista myös, että sivustosi tekninen rakenne tukee hakukoneoptimointia: otsikot, meta-kuvaukset ja sivukartta ovat perusasioita, jotka pitää olla kunnossa.

9. Puutteellinen tai sekava visuaalinen ilme

Moni yrittäjä käyttää sivuillaan kotikutoisia kuvia, useita eri fontteja ja värimaailmaa, joka ei vastaa yrityksen brändiä. Joskus sekava visuaalinen ilme on seurausta siitä, että sivustoa on päivitetty vuosien mittaan ilman selkeää suunnitelmaa.

Investoi laadukkaisiin kuviin – ne voivat olla ammattikuvaajan ottamia tai laadukkaita kuvapankkikuvia. Määritä selkeä väripaletti (2-3 pääväriä) ja käytä korkeintaan kahta fonttiperhettä. Yhtenäinen ilme tekee sivustostasi ammattimaisemman ja luotettavamman oloisen. Visuaalisen ilmeen ei tarvitse olla monimutkainen – usein yksinkertaisuus on tehokkain ratkaisu.

10. Puuttuva analytiikka ja seuranta

Liian moni yrittäjä julkaisee sivuston ja unohtaa sen sitten vuosiksi. Ilman analytiikkaa on mahdotonta tietää, toimiiko sivusto tavoitteiden mukaisesti. Tämä on kuin ajaisi autoa silmät kiinni.

Asenna sivustollesi Google Analytics tai vastaava seurantatyökalu ja opettele tulkitsemaan sen perusmittareita. Seuraa erityisesti, mistä kävijät tulevat, mitkä sivut ovat suosituimpia ja missä kohtaa he poistuvat. Tärkeintä on mitata, johtavatko vierailut tavoitteisiisi, kuten yhteydenottoihin. Tee tiedon pohjalta säännöllisiä pieniä parannuksia sivustoosi.

Lopuksi: Verkkosivut ovat kehittyvä prosessi

Verkkosivujesi ei tarvitse olla täydelliset heti alussa. Tärkeintä on välttää suurimmat sudenkuopat ja ymmärtää, että verkkoläsnäolon rakentaminen on jatkuva matka, ei yksittäinen projekti. Pienet, säännölliset parannukset johtavat ajan myötä erinomaisiin tuloksiin.

Sivustosi on digitaalinen myyntiedustajasi, joka työskentelee puolestasi 24/7. Kohtele sitä sen mukaisesti – anna sille riittävästi huomiota ja resursseja, niin se palkitsee sinut uusilla asiakkailla.

Jos huomaat kamppailevasi näiden haasteiden kanssa tai kaipaat apua verkkosivujesi kehittämisessä, ota rohkeasti yhteyttä. Autan mielelläni rakentamaan yrityksellesi verkkosivut, jotka todella tukevat liiketoimintaasi ja auttavat sinua erottumaan kilpailijoistasi.

Sisällysluettelo